Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:A-OMA

地点:意大利卡塔尼亚

总建筑师:Alfio Faro

面积:700 sqm

摄影:Courtesy of A-OMA

结构:RCR Ingeneria – Ing C. Costantino

暖通空调:Emmevi Srl – Ing. CarloVagliasindi

游泳池技术装置:Sicilpiscine srl

游泳池饰面和抹灰:Euwork Pool and Spa

游泳池照明装置:Ing. P. Di Maio.

文字来自建筑师。A别墅的建造是双重干预的结果:对一栋原有的住宅进行再利用和重建,并挨着它进行了扩建。本项目坚持在这两个领域之间建立对话:既关注传统与家庭的亲密关系,又不失现代感和清晰的外向性。

事实上,如果说现有的建筑保留其封闭、大块头的特色的话,那么新建成的结构就是透明而明亮的。如果前者保持其原先的坡屋顶几何形式和材料(主要是火山岩和木材)的话,后者利用的就是极其简化的几何形式和更具现代性的材料(钢铁和玻璃)。

此外,在旧建筑中,许多房间的屋顶都倒塌了,所以我们决定不去重修,而是将这几个地方当成室内天井,让阳光和空气进入整个综合体中。

旧楼为单层,而新建筑由三层地上和一层地下组成。在旧楼的地面有一部分为安装木梁的双层高厨房、生活区和一个独立的悬垂物。在扩建部分,地面层完全由双层高的沙龙/餐厅占据,这里从各个方向看去都是透明的,可以欣赏到四周的花园和天井的景色。

在新建部分的一楼有三间带独立卫浴的卧室,二楼有另外一间自带卫浴的卧室,而且是日光浴室,还拥有一个悬挑的花园,可俯瞰美丽的海景。地下一层主要为一间多功能客厅和生活区。

这个项目最重要的特色是对环境的有意识的保护。在意大利南部,保护荒野中的建筑免遭寒冷冬季的侵袭是一个重要课题。所以,旧的综合体得益于其厚墙的热惯性,而别墅的立面采用了可吸取充足太阳能的玻璃,并装有外部遮阳帘。悬挑花园的屋顶在制冷方面发挥了重要功用。

最后,在别墅的西侧设计了一面遮阳/冷却墙壁,用来保护房屋。从南方刮来的较为常见的海风从泳池上方飘过,为基地营造了一种更加凉爽的微气候,而自然通风效果在房屋内得到了增强。因而,整个建筑在空调方面特别节约能耗。

对于户外空间的设计也给予了特别的关注。基地的几何形式比较狭窄,向着大海的方向一路坡度向下延伸,含有游泳池区域的狭长水镜更强调了这一点。水镜长58米,宽只有7米。最后的20米用来做了游泳池,而中央有3米×3米的水中按摩区域。水镜只有10厘米深,水下为阶地设计,游泳池部分分为一个1.2米的浅水区和2.5米深的跳水池。

整体结构从厨房天井的石墙开始,跨越花园的尽头,再与其面前的大海融为一体。在天井的墙上开了一条竖直的狭槽,改进了厨房与天井的观景视野,而从这个开口中有一条狭窄的通道通往四周环绕着水的日光浴室。最后,游泳池承继了该地区海床的灰色,成为景观的一部分。它也因而获得了2014年意大利最佳水池设计奖。

A别墅的室内设计遵循了与整体项目相同的策略:内部的设计与户外空间有很强的联系,材料的选用也演绎了这两个区域的特点。在客餐厅,两种材料区分了两种不同的氛围:沙发区域的白色天然石材和图书馆/楼梯区域的木工家具,后者使餐厅显得更具有亲密的气氛。在厨房里,白色是主要的颜色,用以强调漫射光。

餐厅旁边是通往厨房前方天井外头的游泳池的通道。家具的选择原则是简约。地下有一间多媒体厅。其背光的吊顶采用了与投影屏幕相同的材料。梯形玻璃砖将光线从外部的裂缝中引进来,保护房子免受周边地形的困扰。最后,每间浴室都点缀以不同的材料,风格各异。

原文:

Architects: A-OMA

Location: Catania, Italy

Architect In Charge: Alfio Faro

Area: 700 sqm

Photographs: Courtesy of A-OMA

Structures: RCR Ingeneria - Ing C. Costantino

Hvac: Emmevi Srl - Ing. CarloVagliasindi

Swimming Pool Tech. Installtions: Sicilpiscine srl

Swimming Pool Finishes And Plasters: Euwork Pool and Spa

Swimming Pool Lighting Fixtures: Ing. P. Di Maio.

From the architect. Villa A is the result of a double intervention: the re-use and restructuring of an existing house and a new extension close to it. The project insists on the dialogue between these two realms as a metaphor of both a traditional and domestic intimacy and a contemporary and clear extroversion.

In fact, if the existing building conserves its closed and massive character, the new one is transparent and luminous. If the former keeps its original pitched-roof geometry and materials (mostly lava stone and wood) the other plays with a minimal geometry and more contemporary materials (steel and glass).

Moreover, in the old structure the roof of many rooms has collapsed and we decided not to restore them to use them as internal patios to provide light and air to the entire complex.

This part is composed by a single level while the new one is composed by three stories above ground and one below. At ground level in the old part there are a double-high kitchen with wooden beams , utility areas, and an independent dependence. In the extension the ground level is entirely occupied by a double level salon/dining completely transparent in all the directions to benefit the views of the garden and the patios all around.

At the first floor of the new part there are three bedrooms each with its own bathroom and at the second floor there is another room with its own bathroom enjoying a solarium and a pensile garden with beautiful views of the sea. The below-ground floor hosts a multifunctional salon and utility areas.

The project is most of all characterized by an intentional environmental care. In the south of Italy the major problem is to protect a building from heath rather from the cold of its tempered winters. So the old complex benefits from the inertia of its thick walls while the façades of the villa employ glasses with adequate solar and exterior curtains. On the roof the pensile garden plays its fundamental cooling role.

Finally in the western side of the villa a shading/cooling wall has been conceived to protect the house. More generally sea breezes coming from south slide over the pool creating a cooler microclimate in the site while natural ventilation has been enhanced in the house. The result is an extremely low consumption of energy for air conditioning.

Particular attention has been given to the design of the exterior spaces. The narrow geometry of the site, sloping down towards the sea has been emphasized by the long water mirror that becomes a swimming pool. The dimensions are 58 m in length and 7 m in width. The last 20 m are occupied by the swimming pool while at the center there is a 3 x 3m hydro-massage area. The water mirror has a 10 cm depth and it degrades with a staircase to -1.2 m in the central part of the swimming pool to the -2.50 of the diving pool.

The whole starts from the stone wall of the kitchen's patio and spans to the end of the garden to merge with the sea in front of it. The wall of the patio is cut with a single vertical slot to enhance the landscape from the kitchen and the patio, and from this slot a narrow passage leads to a solarium surrounded by water. Finally, the pool inherits the grey color of the sea beds of the region becoming part of the landscape For this reason it has been awarded the Italian Pool Award 2014.

The interior design of the Villa_A follows the same strategy of the overall project: the interiors are strongly interconnected with the exteriors space and the choice of materials play with the two realms. In the living dining room two materials differentiate the two levels of the ambiance: white natural stone for the area of sofas and a woodwork for the library/staircase area that will accommodate the dining area with a more intimate atmosphere. In the kitchen white is the predominant color to emphasize diffuse light.

The dining area is aligned with passage leading to the pool outside the patio in front of the kitchen. The furniture has been chosen for its minimalist simplicity. Below ground there's a multimedia hall. The back lit ceiling uses the same material of the projection screens. Trapezoidal glass blocks bring light from the external interstice protecting the house from the surrounding terrain. Finally each of the bathroom has been characterized with different materials.