Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: 非常建筑

地点:中国上海徐汇区龙腾大道

首席建筑师:Yung Ho Chang

项目建筑师:Lu Bai

项目团队:Li Xiang Ting, Cai Feng

客户:West Bund

项目面积:170.0 sqm

摄影:Courtesy of Atelier FCJZ

建筑师提供的项目信息。垂直玻璃屋由张永和于1991年设计,是日本建筑师杂志举办的一年一度的新建筑住宅设计大赛的参赛作品。张永和因这一设计获得了荣誉提名奖。时间过了22年,来到了2013年,上海西岸建筑与当代艺术双年展决定将它建成永久展馆之一。

垂直玻璃屋是一个城市住房原型,探讨了垂直方向透明的概念,也是对现代主义水平方向透明以及玻璃屋总是面向景观开敞且没有私密性的一种批判。将经典的玻璃屋旋转了90度的垂直玻璃屋的特点一方面是精神层面的:封闭的墙体、透明的楼板和屋顶使房屋面向天空与大地开敞,使住户正好处在中间,创造了一个冥想的场所。另一方面是材料层面的:垂直方向透明在视觉上联系了所有的公用设施、管道、不同楼层的家具以及楼梯,使其成为一个家庭系统,是对“建筑是生活机器”这一现代理论的另一种解读。

这个于2013年在上海建造的结构严格地以22年前张永和的设计方案为基础,由非常建筑工作室开发。这座四层的住宅占地不到40平方米,由坚实的混凝土墙围合,与周围环境的视觉联系非常小。墙体在室外使用粗糙木模板浇筑,在室内使用光滑木模板浇筑,室内外表面产生了对比的纹理。混凝土外壳内的中央有一根钢柱,与其相连的钢梁将空间分成四个部分,界定了不同的家庭活动区域,也将混凝土墙划分成不同的部分。垂直玻璃屋的所有楼板都由7厘米厚的复合材料钢化玻璃板组成,这些玻璃板通过立面上的水平钢条悬挑在混凝土壳体之间。每块玻璃板的周边都是从房屋内照亮,因此,光线在夜间透过玻璃照射出来,给路过的行人一种神秘感。所有的家具都是专门为这座玻璃屋设计的,完全遵照了原来的设计概念,与建筑结构和楼梯有着一致的外观效果。房屋内还安装了空调。

西岸双年展将垂直玻璃屋作为来访艺术家和建筑师的一室客房,同时也是一个建筑展厅。

原文:

Architects: Atelier FCJZ

Location: Longteng Avenue, Xuhui, Shanghai, China

Principal Architect: Yung Ho Chang

Project Architect: Lu Bai

Project Team: Li Xiang Ting, Cai Feng

Client: West Bund

Area: 170.0 sqm

Photographs: Courtesy of Atelier FCJZ

From the architect. Vertical Glass House was designed by Yung Ho Chang as an entry to the annual Shinkenchiku Residential Design Competition organized by the Japan Architect magazine in 1991. Chang received an Honorable Mention award for the project. Twenty-two years later in 2013, the West Bund Biennale of Architecture and Contemporary Art in Shanghai decided to build it as one of its permanent pavilions.

Vertical Glass House is a urban housing prototype and discusses the notion of transparency in verticality while serving as a critic of Modernist transparency in horizontality or a glass house that always opens to landscape and provides no privacy. While turning the classic glass house 90 degrees, Vertical Glass House is on one hand spiritual: With enclosed walls and transparent floors as well as roof, the house opens to the sky and the earth, positions the inhabitant right in the middle, and creates a place for meditation. On the other hand, Vertical Glass House is material: Vertical transparency visually connects all the utilities,ductworks, furniture pieces on different levels, as well as the staircase, into a system of domesticity and provides another reading of the modern theory of “Architecture as living machine.”

The structure erected in Shanghai in 2013 was closely based on the 22-years old design scheme by Chang and developed by the Atelier FCJZ.  With a footprint of less than 40 square meters, the 4-story residence is enclosed with solid concrete walls leaving little visual connection to its immediate surrounding.  The walls were cast in rough wooden formwork on the exterior and smooth boards on the interior to give a contrast in texture in surface from the inside out. Within the concrete enclosure, a singular steel post is at the center with steel beams divide the space in quarters and frame each domestic activity along with the concrete walls.  All the floor slabs for the Vertical Glass House, which consists of 7cm thick composite tempered glass slabs, cantilevers beyond the concrete shell through the horizontal slivers on the façade.  The perimeter of each glass slab is lit from within the house; therefore, light transmits through the glass at night to give a sense of mystic for the pedestrians passing by. All the furniture were designed specifically for the rooms inside the Vertical Glass House to be true to the original design concept and keep a cohere appearance with its structures and stairs. Air conditioning was added to the House.

The Vertical Glass House will be operated by the West Bund Biennale as a one-room guest house for visiting artists and architects while serving as an architectural exhibition.