Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Nelson Resende

地点:葡萄牙圣玛丽亚费拉,苏托,Cabomonte,Rua de Violetas, 125

竣工时间:2011

结构工程:Miguel Pinho, Civil Engineer

基础设施:Miguel Pinho, Engineer

电气设施:António Amorim, Electrical Engineer

摄影:

本案中的住宅坐落在一个不规则的地块上,从地势较高的东边街道一直延伸到较低的西边建筑用地边界。高度、距离以及体积等几种不同的尺度强化了周围环境的视觉分散感。

基于这一事实,本项目的开发主要关注协调各个必需功能空间的多样化尺度以及现存的各种形态,尽量减少这种差异,获得与社区相互协调的解决方案。

这个混凝土项目的场地有限,还要减少由此产生的建筑体量(已在主要设计方案中经过核准)带来的影响,都让建筑师不得不改变平面设计,同时提供机会减少原设计的楼层数量,重新分配各楼层的层高与面积的比例。不能让建筑脱离于周围环境,应该以一种平衡的方式来改变这座住宅的设计。

另一方面,还需要减少未来住宅带来的视觉影响,因此分别设计三个小型体量,也就是将原设计中的建筑体积分散,分别建造,并且把它们作为一个整体进行控制。

这栋房子因而由三个不同的体量建成,其中还结合了不同的功能:

——第一个体量在东部,靠近街道,楼上是车库、洗衣房,楼下有个储藏室;

——第二个体量在其余两个的中间,起到了主要通道的作用,从横交错,十分方便;

第三个体量面积最大,主要朝向西侧,拥有主要的功能空间,如厨房、起居室和餐厅(在楼下,与室外、花园和露台相连),楼上是卧室。

上述体量也都采用了不同的材料,以期获得更为清晰的效果:容纳设备的体量(第一个体量)外形抽象,体积较小但却最高的体量(中间的体量)外形古怪,而第三个体量较为开阔(包含主要的住宅功能空间)。

室外则以同样的方式处理:

——外部庭院在第一个体量之外;

——主要行人通道在花园里起到了一定的分散注意力的作用,并且连接着第二个体量的主入口;

——第三个体量的露台和阳台作为经过装修的最大室外空间,与内部形成了互动。

原文:

Architects: Nelson Resende

Location: Rua de Violetas, 125, Cabomonte, Souto, Santa Maria da Feira, Portugal

Completion: 2011

Structures: Miguel Pinho, Civil Engineer

Infrastructure: Miguel Pinho, Engineer

Electrical Infrastructures: António Amorim, Electrical Engineer

Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The presented house is located in an irregular area, with a constant pendent, in a descendent way, from the street, East, to the opposite limit, Oest. The visual dispersion of the surroundings is increased by the existence of several and different scales, with a disparity of highs, distances and volumetries.

By this fact, the project was developed with the major concern of conciliating the program needed with the diversity of scales and existent morphologies, in the way of reducing this differences and getting an equilibrated solution, to the neighborhood itself.

The imposed areas to this concrete program and the need to reduce the impact of the resultant volume approved in the major plan, input the obligation of changing the referred plan and present, at the same time, the opportunity to reduce the proposed levels number, such as reproportionate the distances and areas of the different floors, instead of making ruptures with the surroundings, transforming this house in a kind of point of balance.

On the other side, the need to reduce the visual impact of the future house, conducted the project to the somatory of three smallest volumes, allowing a kind of desdensification of the proposal, working different parts and controlling them as one.

The house as it was built resulted from three different volumes, witch integrated also different functions:

- First volume, in East, near the street, with the garage and the laundry in the upper level and a storage in the lower level;

- Second volume, between the other two, solving the main access, the vertical and the horizontal distribution;

Third volume, with the biggest area, mainly orientated to Oest, having the main functions, such as kitchen, living and dinner rooms (in the lower level, communicating with the exterior, garden and terrace) and the bedroom’s in the upper level.

The described volumes present also different materials, with the purpose of getting more coherent, with an abstract image in the services volume (the first one), an eccentric image to the smaller and tallest volume (in the middle) and a more expansive and opened one in the third volume (the one that contains the main residential program).

The exterior was treated in the same way:

- exterior yards supporting the first volume;

- main pedestrian access doing some distractions in the garden and connecting to the main entry in the second volume;

- Terraces and balconies in the third volume, interacting the indoor spaces with the biggest exterior treated area.