Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: APOLLO Architects & Associates

地点:日本静冈县滨松市

建筑师负责人:Satoshi Kurosaki

面积:92 sqm

年份:2013

摄影:Masao Nishikawa

结构工程师:Masaki Structure (Kenta Masaki)

设备工程师:Shimada Architects (Zenei Shimada)

施工:K.K.DEN co. ltd.

建筑师提供的项目信息。客户是一位发型师兼发廊老板,他要求建筑师设计一座有一间发廊的住宅。这是一个独特豪华的发廊,发廊老板亲自提供所有服务,同一时间只能接待两名客人。

建筑师的设计策略是尽量缩小发廊,创造一个紧凑私密的空间,使发型师可以给予客人最大的关注和最专业的服务。相反,住宅却拥有最大的楼面面积。玻璃覆盖的发廊拥有时尚的外观和冷峻的气氛,但前院的绿色植物和发廊上方低矮、深深的屋檐弱化了这种冷峻效果。

休息室是发廊和住宅之间的缓冲区域。种植着一棵象征家庭的树木的入口庭院被专门设计成一个过渡区,客人在这里可以转换自己的情绪,从繁忙的外界进入私人区域。

客户的妻子深谙茶道,所以建筑师设计了一个以茶待客的日式客房以及一个小巧的庭院(日语称为“Tsubo-niwa”)。建筑师的目的是为、发廊、茶室以及住宅内外的空间营造温馨的气氛。

在二楼,家庭房和儿童房由中间的楼梯分隔开。书房在中央充当中间空间。发廊的屋顶成为相邻家庭房宽敞的屋顶阳台。在某些时候可以作为家庭房的延伸空间,如举办众多客人参与的大型聚会。

原文:

Architects: APOLLO Architects & Associates

Location: Hamamatsu, Shizuoka Prefecture, Japan

Architect In Charge: Satoshi Kurosaki

Area: 92 sqm

Year: 2013

Photographs: Masao Nishikawa

Structure Engineers: Masaki Structure (Kenta Masaki)

Facility Engineers: Shimada Architects (Zenei Shimada)

Construction: K.K.DEN co. ltd.

From the architect. The client, who is a hair stylist/a salon owner, requested us to design a house with a hair salon. It is an exclusive and luxurious hair salon where the salon owner himself provides all services, and the number of clients is limited to only two at the same time.

Our design strategy is to minimize the size of the salon, to create a compact and intimate space where the hair stylist gives utmost attention and professional service to the customer. On the contrary, we provide the maximum floor area of the house. The glass-clad salon has a stylish and sharp atmosphere, but the sharpness is softened by greenery in the front yard and low and deep eaves above it.

Lounge for resting is provided as a buffer zone between the hair salon and the house. And entrance court with a family symbol tree is specially designed as a transitional zone where the client is able to switch his mood from business to private.

The client's wife practices tea ceremony, so we design a Japanese room to welcome tea guests, with a compact courtyard (called "Tsubo-niwa" in Japanese) attached. Our intention is to fill the space with an atmosphere of warm welcome from the hair salon to the tearoom, and in and out of the house.

On the second floor, family room and child's room are divided by the stairs in between. Study room in the middle acts as an intermediate space in between. Roof of the hair salon becomes a wide roof balcony adjacent to the family room. It can be used as an extended family room on occasions such as big parties with many guests.

From the windows, one can enjoy the view of the family symbol tree, along with the beautiful background of the adjacent park and trees along the street.