Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:OAB  - Office of Architecture in Barcelona

地点:西班牙Castellbell i el Vilar

设计组:Carlos Ferrater, Nuria Ayala

技术建筑师:Alexandre Pararols

项目年份:2010

摄影:Alejo Bague

项目面积:770,48 平方米

预算:€ 504,079

我们代表ONG(加泰罗尼亚康乐基金会)在加泰罗尼亚的不同区域内设计了几个聚居式住宅:Castellbell i el Vilar、Navés、Sant Joan de les Abadesses(这种生僻的地名可保留原文)等,建筑的设计遵照可持续发展、耐用性、适应性和简洁性的标准进行,这些都是我们设计的建筑的特色。由于建造地点是一片全新的区域,因而建筑师有以下几点主要的设想:

*建造经济上可持续发展的项目。包括推进城市化进程在内,建造成本每平方米不超过450欧元。

*建造多功能项目。该基金会管理Natura学校已经超过了25年,基金会认为可使用的设备必须具备极强的多功能性。例如在房间的功能、分布方面、卫生间、活动室的多功能性,以及所有区域的交通顺畅情况等方面。

*建造环保项目。作为基金会教育项目的一部分,依据在ESPLAI中心这样的建筑中获得的经验,建造这栋全新的Natura学校需要依靠节能系统。

在第一部分住宅建筑中,设计方案尽量不超过现有建筑物的体量,因为一些房屋呈“L”形排布,它们在卫生健康方面的状况并不十分稳定。

这栋全新的建筑包含三个不同的区域:服务大楼、Natura教室区以及卧室区。服务大楼内容纳了餐厅、厨房、商店和接待区。餐厅可以容纳近100人就餐,建筑师将餐厅设计在一个房间内,这样身处这片区域中的不同群体都可以找到一个聚会地点。在紧挨着餐厅的建筑中,建筑师将设计三间Natura教室,每间教室均可容纳近30人。

该项目旨在形成一个单元系统,其中增加了使用面积与建筑面积之比,因为各个单元之间的交流都在外部空间进行。这种模块化的安排使得相同的设施能够容纳不同的群体,而且使用者也能拥有一定程度的私密空间。

建筑师将建筑物的体量划分成许多较小的独立单元,这样可以根据空间大小来决定使用者的数量,并将维护成本和监控成本降到最低,同时也可以为整个聚居区配置系统。

人们将该项目作为范例进行参考,它建造出了想象中童年世界的原型和画面:这里有小房子、小村庄,同时孩子们可以与大森林亲密接触,这里还有蜿蜒的小路,这些元素未来都能使系统自身产生简单的延伸和扩展。

我们设计了三种不同类型的房间,每种房间都可以容纳4个、6个或8个孩子,房间也可以变成一层或两层的空间。所用的材料非常简单,因而节省下了很大一部分资金。内部结构包含彩色的混凝土区域、经过打磨的混凝土底板以及20厘米宽的窗户,其窗框是2毫米厚的磨砂不锈钢框架,同时在窗上安装了DM在需要的时候为室内遮挡光线。无论季风来自于哪个方向,在特定位置设计的窗户都能够实现无缝的对流通风。

在立面和屋顶这样的外部结构中建筑师使用了统一的材料:这与外部吸附分离系统相互呼应,这是一种灵活的具有自洁功能的灰泥材料,它能够在建筑周围实现连续的分离过程和防水处理过程。外部道路分成两种类型的人行道:一种是为行人设计的有纹理的混凝土厚木板,另外一种是将混凝土刮平的人行道。

考虑到项目的最终解决方案,建筑师认为用户的范围将会扩大,不仅因为这片区域需要容纳聚居区和小学生的夏令营区,同时家庭成员和各种团体也可以利用这片区域进行露营。

原文:

Architects: OAB  - Office of Architecture in Barcelona

Location: Castellbell i el Vilar, Spain

Design Team: Carlos Ferrater, Nuria Ayala

Technical Architect: Alexandre Pararols

Project Year: 2010

Photographs: Alejo Bague

Project Area: 770,48 sqm

Budget: € 504,079

On behalf of the ONG (Catalana de l’Esplai foundation) we are working on several projects of colonial houses in different areas of the Catalan geography: Castellbell i el Vilar, Navés, Sant Joan de les Abadesses,… with the criteria of sustainability, durability , adaptability and austerity that characterize the buildings we have done for them. The main assumptions that were taken into account when thinking about the new place were:

* An economically sustainable proyect. The cost could not exceed 450 € / m² constructed including urbanization

* Multifunctional project. With a background of over 25 years managing Nature Schools, the Foundation determines that the viability of the equipment must have great versatility. Aspects such as the capacity of the rooms, the distribution, the toilets, the versatility of the activity rooms, accessibility in all areas …

* Environmentally friendly project. As part of the educational project of the Foundation, and with the experience gained in a building, like ESPLAI CENTRE, the construction of this new Natura School should count on energy saving systems.

In the first of the embodiments the proposal tries not to exceed the gauge of the existing buildings, as some barracks shaped in “L” in a very precarious state of health and hygiene.

The new facility consists of three very different areas: Building of services, Natura Classrooms and bedroom area. The service building, which houses the dining room, the kitchen, the store, and a reception area. The dining room will have a capacity of nearly 100 people and will be located in one room, where different groups staying at the shelter will find a meeting place. In the building next to the dining room will be the three Natura classrooms, with a capacity for 30 people each.

The project aims for a system of units, in which the ratio of usable area and constructed area increases, since communications between them occur from outer space. This modular arrangement allows, for example, the accommodation of different groups within the same facility and that they can have some level of privacy.

The volumetric fragmentation into small autonomous units allows scale the number of users and minimize the cost of maintenance and surveillance, as well as to configure a system with the whole colony.

This project is proposed as a reference, archetype and image of the imaginary world of childhood: small houses, village, relationship with the forest, the roads, which in the future would allow easy extension or expansion of the system itself.

We propose three different room types, with groups of 4, 6 or 8 children with the opportunity to develop them as a level or two. The simplicity of the used materials has allowed great savings. In the interiors, painted concrete block, polished concrete floors, windows 20 cm wide, inserted in matte stainless steel frame 2 mm thick, with a porch of DM built to darken the interior. The location of windows, allows seamless cross ventilation, regardless of the prevailing wind.

For the exterior, the unity in the material: facades and roofs, respond to Parex Coteterm system, a flexible and self-cleaning stucco that allows continuous isolation and waterproof treatment around the perimeter. The external paths are differentiated into two types of pavements: textured concrete planks for pedestrian and scraping concrete.

Given the project’s final solution, the range of users will be extended, since not only will accommodate the colonies and summer camps for schoolchildren, but also families and groups will be able to use the place.