Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Dosis

地点:西班牙拉科鲁尼亚,Oleiros

主管建筑师:Ignacio Peydro, Isabel Collado

设计组:Pilar González Ariza. Fernando Alonso Tuero. Borja Comendeiro. Valentina Micucci. Federica Fiacchini. Rubén Guerrero. Adrián Jabonero. Jonathan Renier.

面积:450 sqm

摄影师: Alberto Bandín

结构:Jorge Conde

机械工程师:Rafael Úrculo, Carlos Úrculo

施工技术员:Raúl Pichel

文字来自建筑师。Casa V住宅包括对现有的、设计建造于上世纪60年代早期的房屋的修复、改造和扩建。房主一家人在这里度假已有将近50年了。当时,即使家庭成员的人数增加,房屋依然保持不变,所以根本无法满足当前和未来的需求。

本项目的目的是创造一个让一家三代都能同时享受假期的地方。为此,新房子是为了这家的第二、三代人而改造的,其中包含一个厢房,在东北侧与老楼相连。新房子的屋顶作为老房子的私家花园,同时其景观也与原有的地势地貌形成了呼应。

原来的房子现在用于充当家庭空间和社交互动空间,以及第一代房主的卧室。每个家庭成员都有其各自独立性,同时与其他家人有交流的空间。有一面独立设计的多层墙壁,既是构造的一部分,也是保温隔热、与户外环境隔离的外罩,外形蜿蜒曲折,以此容纳家里各种各样的活动。空间是由时空物质的展开来定义的,时空中的物质在拓扑方面适应其内部发生的一切。新房子的外形是一套连续而完整的中性包装,没有棱角,没有颜色,没有纹理,在这个包装中,生活与行为是主角。

环境战略

本项目在能源的使用需求与特殊建筑设计方案之间选用了有效能的匹配策略(exergy即有效的能量),极大地减少了维护成本,并优化了建筑物的有效能性能。

保温层与一种从内部提供热惯性质量的构件共同位于建筑外表皮的外部。集中的园艺密集型系统不仅将建筑与现有的生态系统相结合,还为建筑提供了大面积的额外绝缘层,既保温隔热又隔声,而额外的热惯性由混凝土板提供。

设计师在克罗纳式(Coruña)窗户内结合了天然供暖系统,但重新解读了当地特有的玻璃柱廊,改变其开口位置,从而获得更多的入射光,这样一来,温室效应造成的自然气候变暖在这一地理区域就变成了克罗纳式建筑设计上最理想的能源可持续性的优势。该住宅还有一套真空管太阳能加热系统,大大降低了传统燃料的使用。

原文:

Architects: Dosis

Location: Oleiros, A Coruña, Spain

Architect In Charge: Ignacio Peydro, Isabel Collado

Design Team: Pilar González Ariza. Fernando Alonso Tuero. Borja Comendeiro. Valentina Micucci. Federica Fiacchini. Rubén Guerrero. Adrián Jabonero. Jonathan Renier.

Area: 450 sqm

Photographs: Alberto Bandín

Structue: Jorge Conde

Mechanical Engineer: Rafael Úrculo, Carlos Úrculo

Quantity Surveyor: Raúl Pichel

From the architect. Casa V consists on the rehabilitation, adaptation and expansion of an existing house, designed and built in the early 1960’s. The family that inhabits the house has been spending the holidays in it for almost fifty years. In that time, even though the number of family members has increased, the house had remained the same, being unable to fulfill current and future needs.

The intention of the project is to make a place where three generations of one same family can enjoy their holiday simultaneously. For that purpose, a new house is made for the two younger generations, which consists on a side wing that articulates itself with the old building on the northeast. The rooftop of this new house serves as a private garden for the pre-existing house as a landscape response to the existing topography.

The original house accommodates now the spaces for family and social interaction, as well as the rooms of the first generation. Each family member has its own independence while remaining a part of a single set. A multilayered wall defined by a single construction detail, which serves both as structure and as thermal and environmental overcoat, meanders in order to embrace the multiplicity of events that occur in the house. Spaces are defined by the unfolding of matter in space-time, which topologically adapts itself to what happens inside. The new house is formalized by the continuous flow of a completely neutral wrap – no edges, no color, no texture - and, within this wrapping, life, action, is the protagonist.

ENVIRONMENTAL STRATEGIES

Adopting an exergy matching strategy (exergy = useful energy) between energy requirements for use and specific architectural solution, minimizing maintenance costs and optimizing exergy performance of the building.

Thermal insulation is situated on the outside of the external shell, together with an element that provides thermal inertia mass inside. In the case of the intensive gardening intensive system, that not only integrates the building in the existing ecosystems, but gives the building a large additional insulation, both thermal and acoustic, to the additional thermal inertia provided by the slab concrete.

The building incorporates a natural heating system inside the window Coruña, but reinterpreting the vernacular glass colonnade, varying the opening position, and thus receiving a greater number of hours of solar incidence, which allows natural warming by greenhouse effect that in this geographical location is an optimal energy sustainability inherent architecture Coruña. The house also has a solar heating system vacuum tube, which considerably reduces the use of conventional fuel.