Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: Yuko Nagayama & Associates

地点:日本东京涩谷

项目面积:267 sqm

摄影: Daici Ano

建筑师提供的项目信息。本案是一座城市住宅,除了东北面朝向街道,其余各面都有高楼林立。

设计面临的问题是如何将光线引入室内,打开封闭的体量,让住宅欣赏到风景,同时还要避免周围人的窥视。最终的设计是在住宅中升起了一座白色发光的“山峰”。

“山峰”的斜坡面向西南,接收阳光并将其反射进室内。住户在住宅内所有的房间中都能看到“山峰”,但无法到达,这里是一处大家在意念上可以共享的地方,但却不属于任何人。

这个地方可以让人们在脑海中想到其他故事,但与日常生活无关。

原文:

Architects: Yuko Nagayama & Associates

Location: Shibuya, Tokyo, Japan

Area: 267 sqm

Photographs: Daici Ano

From the architect. This is an urban house surrounded by tall buildings on all sides except for the northeast facing a street.

The issue was how to bring light into the interior, to open the enclosed volume and to develop scenery within it while avoiding looks from the neighborhood. There rises a white illuminated “hill” in the house.

Its slope tilting to the southwest receives and reflects sun light onto the interior. The “hill” that can be seen from all the rooms but never be reached by anyone, is a place shared in our consciousness belonging to nobody.

It is this place that induces another story in our mind beside the everyday life of our own.