Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: Vaíllo & Irigaray + Eguinoa

地点:西班牙科雷利亚

项目建筑师:Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte

项目面积:843 sqm

项目年份:2010

摄影: José Manuel Cutillas

Collaborators: Daniel Galar, Lucia Astrain, Borja Benavent, Luis Miguel Navarro, Juan Carlos de la Iglesia, Ángel Álvarez, Oscar Martínez, Isabel Franco

Consultants: Raquel Martínez, Marcial Lázaro, Luis Chivite

Contractor: Construcciones Martínez Mellado

来自建筑师的描述。与其他许多地方一样,一排排蜿蜒排列的白杨树种植在河床与灌溉沟渠的边缘,组成了里贝卡的河岸景观。远处,河岸因为这几排蜿蜒的白杨树而充满生气:这是大自然所赋予的景色,是干旱环境中的生命迹象。科雷利亚是纳瓦拉里贝卡的一个村庄,Cañete河蜿蜒穿过这里,这条河流一直存在,流经村里的每一个角落。

设计任务是为三位不同的客户分别设计一座住宅,要反映出建筑的统一性和多样性,既要个性鲜明,又要统一协调。

Cañete河也流经本案地块,地块位于村子的边缘,是一个朝南的斜坡……建筑师利用这样的环境优势设计了北面封闭、南面开放的住宅。

建造策略的基础是挖掘土方,并建造纵墙将土方包含在内,然后建造玻璃盒子,根据不同客户的不同使用需求,这些玻璃盒子尺寸各异。地面与玻璃盒子之间的某些地方形成了小的庭院,就好像是小气泡或小光泡。之字形的玻璃基座中还设有车库与工作室。

这些住宅的立面有着弯曲的几何形状和竖向排列的格栅,因此形象不断变化,形成了与一排排白杨树类似的蜿蜒的景象。

原文:

Architects: Vaíllo & Irigaray + Eguinoa

Location: Corella, Spain

Project Architects: Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte

Area: 843 sqm

Year: 2010

Photographs: José Manuel Cutillas

Collaborators: Daniel Galar, Lucia Astrain, Borja Benavent, Luis Miguel Navarro, Juan Carlos de la Iglesia, Ángel Álvarez, Oscar Martínez, Isabel Franco

Consultants: Raquel Martínez, Marcial Lázaro, Luis Chivite

Contractor: Construcciones Martínez Mellado

From the architect. As many others, all over Ribera’s (“River Bank”) landscape, meandering poplar rows normally escort the entire length of river beds and irrigation ditches. Far in the distance, river beds are spotted thanks to those winding rows: it is a gesture offered by nature as a sign of life in an arid, dry scene. Corella, a village in the Ribera of Navarra, is traversed by the ever-present Cañete, a small meandering stream that comes and goes in every corner.

The assignment of three houses for three different clients proposes a reflection about unity and diversity, about the image of both individuality and group.

The lot – traversed by Cañete River as well-, placed on the expanding boundary of the village, slopes down to the south… advantage of this circumstance is taken to arrange a house that is sheltered from the north and exposed to the south.

Constructive strategy is based on digging and containing the soil by means of a longitudinal wall, then laying a glass box varying in size according to every use required by clients. Somewhere between the ground and the glass, small courtyards have been released, as if they were small air and light bubbles. On the zigzagging glass plinth, small volumes assigned to garages and studios have been sat.

The houses suggest a changing image, prompted by the façade crooked geometry and the latticework vertical movement, that offer a meandering scenery, as poplar rows do.