Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:AR43 Architects

地点:新加坡黄仲涵园22 号

设计组:Lim Cheng Kooi

客户:Bestec

施工:Pte Ltd

项目面积:1,203 sqm

摄影师:Albert Lim KS

这所房子的设计始于2009年,于2011年5月完工。它坐落在一个枝繁叶茂的高档住宅区,狭长的地皮占地面积1200平方米,在细分之前是一处较大房产的一部分。房子因此而远离主干道,并可由一条可与近邻共享的短入口通道进入。

该项目专为一个五口之家和偶尔到访的祖父母而设计,客户给予建筑师充分的设计自由,只有以下两个请求:第一个请求是设计一个设施完善的小型健身泳池,控制预算,不能因此而牺牲建筑区域的品质。主体结构为矩形体块,包含了主要的循环通道和休息室、餐厅、厨房等服务区域,以及地面层的庭院和更多的私人空间(比如主卧室、女儿的卧室和楼上的家庭起居室)。

主要循环通道中轴线的尽头是宽阔的客厅,可从上方的主卧室书房俯瞰。第三个附属体量容纳了地面层的家庭娱乐室、书房以及楼上儿子们的卧室等私人空间。从巨大的无柱汽车停放玄关进入半室外入口玄关,然后进入了形成主要循环通道中轴线的中央大厅。可以从中轴线通往各个主要的生活空间。

在一楼,房子体现为一种线性的方式,主要走廊充当中央导向轴线。其余的空间或者插入或者沿着走廊设置,在走廊的尽头呈现出一种相对比较私密的空间——客厅。客厅也有意被设置朝向这条走廊的尽头,从而充分利用沿着后方边界东北部的良好视野。

空间的序列沿着这条走廊展开:娱乐室、通往二楼的楼梯、客厅和餐厅,而服务区和客房被安置在这些公共场所的背后。沿着走廊划分的空间清晰明确,使循环通道比一般的公共空间更加简单易识。体量在两个楼层均为体块所穿透,这样自然光线就能入射进来,内部空间也能保持良好的交叉通风。

体块之间的内部空间以石板或木板桥和玻璃外壳相互连接。庭院位于体块的中央,为家人与朋友提供了一个亲密的娱乐场所,可举办社交活动,也可以坐在狭长的泳池边上放松。泳池还通过木甲板与后方的草坪连接,保证了户外空间的连续性。

而第二个请求是尽量在房子周围设计一片费用适度的景观。房子的各个部分,特别是客房和公共空间,均向绿色植物和周围的景色敞开怀抱。客厅内安装有一扇巨大的旋转屏幕,进一步模糊了室内与室外景色的界限,不但能让人沉浸在周围的绿意之中,还能保护房主的隐私。此外,游泳池持续延伸,发展成为一个水景,将自身融于建筑体量之中。

原文:

Architects: AR43 Architects

Location: 22 OeiTiong Ham Park, Singapore

Design Team: Lim Cheng Kooi

Builder: Bestec

Construction: Pte Ltd

Site Area: 1,203 sqm

Photographer: Albert Lim KS

The design for the house commenced in the year 2009 and was completed in May 2011. Sited within a leafy up-market housing estate, it sits on a 1200 m2 linear plot of land that was originally part of a larger estate before sub-division. The house is hence hidden away from the main road and approached via a short access road that is shared by the immediate neighbor.

Designed for a family of 5 with occasional visits from the grandparents, the client gave the architect much freedom for the design except for two requests: to provide for a full lap pool and to build adequately within a budget, rather than maxing out the build-able area. The main wing, a linear block houses predominantly the main circulation and service areas such as foyer, dining, kitchens, and yard at the ground level and more private spaces such as the Master bedroom, daughter’s bedrooms and family seating room on the upper level.

The block terminating the main circulation spine is a volumetric living room space with the master bedroom’s study over looking from above. The third annex block houses private spaces such as the family entertainment and study at the ground level and the sons’ bedrooms on the upper level. Entry is from a large column free car porch into a semi-outdoor entrance porch before turning into a central foyer that forms the main circulation spine leading to all the main living spaces.

On the first storey, the house is to be read in a linear fashion with the main corridor acting as a central guiding axis. The rest of the spaces is plugged and arranged along it, revealing a relatively intimate space, the living room at the end of it. The living room is also located strategically towards the end of this linearity to capitalise on the good views along the northeast of the rear boundary.

The sequence of spaces unfolds along this corridor: entertainment room, staircase to second storey, living and dining room whilst the service area and guest room are placed behind these public spaces. This clear segregation of spaces along the corridor ensures straightforward circulation beyond communal spaces. The volume is punctured between blocks on both levels, allowing natural light and cross ventilation within the inner spaces.

Internal spaces between blocks are interconnected with stone/timber slat bridges and glass enclosure. Courtyard is created in between blocks and it provides an intimate entertainment area for family and friends to socialise and also to relax by the side of a long infinity lap pool. It is also linked with a wooden deck to the rear lawn and allows continuity of outdoor spaces.

The second request instead provided opportunities for a modest expense of landscaping around the house. Each part of the house, especially the rooms and communal spaces open out to the greenery and surrounding vistas. The inclusion of a large pivoting screen at the living room further blurs the boundaries between internal spaces and the landscape, thereby engaging the surrounding green whilst protecting the owners’ privacy. Furthermore, the lap pool continues and evolves to become a water feature, which injects and weaves itself into the building volume.