Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:ROTHELOWMAN

地点:澳大利亚霍桑,伯伍德路367-369号

摄影:Gabriel Saunders

Vivida学生宿舍大楼由ROTHELOWMAN建筑事务所设计,位于澳大利亚霍桑伯伍德路367-369号,内部容纳了194张床位。宿舍大楼后方有一个停车场,旁边有一栋澳洲电信交换机大楼,这使得施工地点具有一定的难度,因而ROTHELOWMAN对这栋宿舍大楼的设计极富创新特色。

这栋大楼的内部容纳了一座屋顶花园,建筑师的设计理念是希望能将澳洲电信大楼“藏”起来,以全新的立面为其打造新的外观。尽管开阔的城市景观促使施工地点向西侧对齐,但这也给遮阳和供暖方面带来了一定的难度。随后的建筑设计主要是直接解决这些关键问题的。斯威本大学的周边区域环绕着一组现代建筑,而这栋新建筑会构成其中的一部分。

该项目的内部布局也对这栋建筑产生了另一个独特的影响。客户要求所有的宿舍大小完全一致。这不仅为模块化的施工流程铺平了道路,也给设计师带来了灵感,使得建筑物的立面形成了独一无二的图案。

ROTHELOWMAN的设计师们意识到,人们应该能从不同的角度和距离观察到这栋建筑,于是打造了定制的外部壁纸,用简洁的方形箱子堆叠而成,直接与建筑物的内部房间相呼应。这种为澳洲电信大楼的新外观而设计的图案,对遮阳和供暖方面的需求产生了积极的影响,并形成了一个动感的金属立面。人们在一天中的不同时候,以不同的角度观察它时,它便会呈现出不同的外观。

ROTHELOWMAN最终将这个项目作为一件大型城市艺术作品进行处理,并将建筑立面作为一张展现现代艺术的画布。尽管ROTHELOWMAN相信这种处理方法能赋予该项目经久不衰的影响力和惹人喜爱的特质,但是建筑师和室内设计团队也承认,在施工前进行社区磋商对该项目的最终完美落成是非常必要的。

为此,ROTHELOWMAN与城市规划顾问以及SJB规划公司密切合作,选择了一个实力强大的团队,从而推出了积极的建筑和社区解决方案。ROTHELOWMAN对该项目的设计非常慎重,充分顾及已经建成和发展中的教育区域,这种做法极大地促进了建设过程。对于以下这种事情:隔壁的一家夜店有噪音问题,ROTHELOWMAN便在墙上安装了隔声层。经过慎重考虑,尤其是考虑到Vivida学生宿舍大楼的地理位置靠近火车站和电车车站,所以设计师们将施工地点的停车场规模降低到最低限度,鼓励人们使用更加可持续的交通手段。

在可持续发展方面,Vivida学生宿舍大楼获得了五星甲级认证资格。建筑的结构和朝向在热性能方面表现出色,完全符合BCA条例J部分(Vic JV1)的要求,平均性能等级达到至少5颗星的标准,在个别项目中最低等级也达到了3颗星。

能够打开的窗子可以给所有的房间提供自然通风,公共区域也具备了高效的照明条件。液压装置和配件已经安装完成——依照《水效标签和标准》的规定,淋浴间通常安装的是性能等级最低为3颗星的设备,所有其他区域安装的是最低为4颗星的设备。自行车存放处可以存放25辆自行车,同时场地附近的公共交通也非常便利。

原文:

Architect: ROTHELOWMAN

Location: 367-369 Burwood Road, Hawthorn, Australia

Photographs: Gabriel Saunders

ROTHELOWMAN’s design for Vivida, a 194-bed student accommodation building at 367-369 Burwood Road, Hawthorn is an innovative response to a challenging site over an existing car park at the rear, and an existing Telstra exchange building abutting the site.

The design, which includes a rooftop garden, was conceived to conceal the Telstra exchange and re-skin the building with a new façade. While expansive city views are a positive consequence of the site’s due West alignment, this presents difficult shading and heating concerns. The ensuing design was primarily a direct response to these key issues, together with the objective to develop a piece of architecture that would form part of a group of contemporary buildings surrounding the neighbouring Swinburne University.

Another unique influence on the architecture came about as a result of the project’s internal layout. The client requested all apartments should be exactly the same size. Not only did this pave the way for a modular construction process, but it inspired a unique pattern for the building’s façade.

Aware that the building would be seen from varying angles and distances, ROTHELOWMAN created a bespoke external wallpaper in direct response to the building’s internal cells, stacked up in neat, square boxes. This patterning served to re-skin the Telstra building, positively affect shading and heating requirements, and create a dynamic, metallic façade that changed in appearance at different times of the day, and when viewed at different angles.

ROTHELOWMAN ultimately treated the project as a large piece of urban art and approached the façade as a canvas for modern, artistic expression. While ROTHELOWMAN believes this approach is what lends the project its enduring and endearing qualities, the architecture and interiors team recognised that community consultation during the pre-application stage was imperative to a successful outcome.

To this end, ROTHELOWMAN worked closely with town planning consultants, SJB Planning and adopted a strong team approach to bring about positive architectural and community solutions. ROTHELOWMAN deliberately designed the project to respect the established and developing educational precinct and as such, this approach greatly assisted the application process. Regarding such things as, for example, noise concerns from a nightclub next door, ROTHELOWMAN installed an acoustic covering to the wall. Car parking on site was deliberately kept to a minimum to encourage the use of more sustainable methods, especially considering Vivida’s location, close to train stations and tram stops.

On the subject of sustainability, Vivida achieved a 5 Star First Rate accreditation. The building fabric and orientation provide high thermal performance with full BCA Part J compliance (Vic JV1) and an average rating of at least 5 stars, with a minimum rating of 3 stars for any individual unit.

Windows that can be opened provide natural ventilation to all apartments and efficiency lighting has been provided to common areas. Hydraulic fixtures and fittings have been installed – typically 3 star minimum for showers or 4 star minimum to all other, as per the WELS scheme. Bicycle storage was provided for 25 bikes, while the site has excellent access to public transport.