Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: Estudio UNTERCIO

地点:西班牙马德里Ensanche de Vallecas

设计团队:Miguel Herráiz Gómez, Mauro Iván Bravo Hernández, Marina del Mármol Peces, Daniel Bergman Vázquez, Michael Becker

技术建筑师:Alfonso Sáenz García

项目年份:2012

摄影: Pedro Pegenaute

我们一起试着想象了一下我们都喜欢的住宅的模样。有人说希望住宅明亮且开敞,能与朋友欢聚,最懒的人则希望住宅私密且半昏暗。我们理想中的住宅应有多重性格,能应对季节的变化,要面对两种不同的环境:一面是属于新城市开发项目的街道,但与Vallecas村的生活接近;另一面是有界限的安全庭院。

因此,我们设计了可以进行穿堂式通风的住宅,将其分成了两个截然不同的区域:一个区域为静态空间,可以进行私人且亲密的活动;另一个是动态空间,用于进行社交生活。动态空间是进行家庭生活和亲密的社交活动的地方,也可以打开两扇大型推拉窗将这个空间变成一个开放式的露台,窗户打开后角落里不会有竖框。这种建筑解决方案让一直住在非常小的住宅里的住户可以在夏天享受到大露台,在冬天享受到宽敞的客厅。

项目取得的另一项较大成功是增加了公共生活,我们对公共空间进行了很好的设计,使它们在视觉上相互联系,从而增加居民之间的见面机会。住宅楼通常都楼梯封闭、电梯口黑暗,但在这个项目中,我们将其设计成开放的形式,且自然采光。楼梯向内悬挑在南向庭院的上方,为人们提供了一个很好的和邻居聊天的地点,住户也可以在走进自己的私人区域前在这里和邻居挥手打招呼。庭院是建筑内公共生活的中心,为孩子们提供了安全的游乐场。庭院内还有一张弯曲的长椅,策略性地摆放在一层,朝向最热闹的区域。我们希望人们能在这里相遇,开始非正式的社交关系,这在可以停放汽车的建筑和小区内不太常见。

从城市的角度来看,建筑被分成了几片,切分的目的是增加自由的转角。这种设计策略增加了立面,模糊了大体量建筑的形象,这是该地块的城市规划曾经预想到的。通过这种方式,建筑的体量构成得以与街道对面Vallecas别墅又小又零碎的建筑形象相呼应,建筑的高度和宽度也与新城市开发项目中周围的筑相匹配。

原文:

Architects: Estudio UNTERCIO

Location: Ensanche de Vallecas, Madrid, Spain

Design Team: Miguel Herráiz Gómez, Mauro Iván Bravo Hernández, Marina del Mármol Peces, Daniel Bergman Vázquez, Michael Becker

Technical Architect: Alfonso Sáenz García

Year: 2012

Photographs: Pedro Pegenaute

We tried to imagine, all of us together, a dwelling in which we would like to live. Bright and open to meet with friends  some of us said, intimate and in semidarkness, the laziest ones replied. A dwelling with a multiple personality. One that would be able to react to the changing seasons. One that would open itself to two different environments; on one side, a street belonging to a new urban development, but close to the urban life of Vallecas Village, and on the other side, a bounded and safe courtyard.

As a result, we designed a cross-ventilated dwelling divided in two very different areas; one a static collection of spaces, devoted to private and intimate functions, and another dynamic one, devoted to social life. This last space, where family and close social life takes place, is able to transform itself into an open terrace by opening two big sliding windows that leave no mullion in the corner. This architectural solution allows the inhabitants of the always too small social dwellings, to enjoy at the same time a large terrace in summer and a spacious living-room in winter.

Another big bet of the project was to enhance communal life taking great care of the common spaces and interconnecting them visually in order to multiply encounters between dwellers. The usually closed-in stairs and dark entries from the elevators to the dwellings, have been opened and are day-lit. The stairs cantilever into the courtyard facing South and provide a nice spot to chat with a neighbour or to wave hello as they walk into their own private area. The courtyard is the center of communal life of the building. It offers a safe playground for children and a long bending bench strategically placed facing the busiest area on the ground floor. We want people to meet and develop informal social relations which are not taking place so easily in car friendly buildings and neighbourhoods.

From the urban point of view, the block is broken into several slices which have been split in order to multiply the free corners. This strategy multiplies the facades and blurs the massive image which the urban plan had envisioned for this plot. In this way, the volumetric composition of the building is adapted to the small and broken image of the old “Villa de Vallecas” located on the opposite side of the street, while its height and width match the neighboring constructions in the new urban development.