Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Edouard François

地点:法国马恩河畔尚皮尼

设计团队:Maison Edouard François, Intégrale 4 (structure), Nicolas Ingénierie (Mechanical Engineering), Pre Carre (landscape architect)

客户:Paris Habitat

面积:9,000 sqm

年份:2012

摄影: Paul Raftery

该项目位于法国马恩河畔尚皮尼,它尊重文脉,并不诠释其中的内涵,这使建筑师拥有了独特的设计视角。建造地点是一片整体结构,建于上世纪70年代:一片宽阔的住宅区里容纳着几栋高楼和毗邻老城镇中心的多层住宅区。该项目以包含商店和住宅的全新城镇中心为基础,进而形成了城市重建的计划。

我们假设这座城市是一个复杂的主体,并不断叠加建筑基地的各种元素:位于基础部分的联体别墅、中间区域的上世纪50年代的住宅区以及屋顶部分的独栋式家庭住宅。我们将它们作为建筑原型组织在一起,从下到上认真品读。该项目的复杂性在于这些结构部件的垂直叠加、三种类型学各自独立的转换。

除了建造全新的零售商店以外,众多的入口、通道、视线和小巷使建筑体量面朝行人开放,它们的建造也加强了人们对集中性的感知能力。这些都使该项目深深扎根于文脉当中。联排别墅将入口与人行道分隔开来。它们的铜质、锌质和瓷砖立面完善了整个布景。

在全新的结构中,住宅质量起到了核心的作用:公寓面向两个相对的侧面开放,并且符合能源效率的最高标准。

原文:

Architects: Edouard François

Location: Champigny-sur-Marne, France

Team: Maison Edouard François, Intégrale 4 (structure), Nicolas Ingénierie (Mechanical Engineering), Pre Carre (landscape architect)

Client: Paris Habitat

Area: 9,000 sqm

Year: 2012

Photographs: Paul Raftery

At Champigny-sur-Marne, respect of the context and the refusal to interpret it led us to take a unique position. The site is a grand ensemble that was built in the 1970′s: a large zone of housing filled with towers and multi-story housing blocks near the old town center. The program asked for an urban renewal plan based on a new town center with shops and housing.

Assuming that the city is a complex body, we superimposed elements found on site: townhouses at the base, a housing block from the 1950′s in the middle, and on the roof, single family homes. We organized them as archetypes to be read from bottom to top. The complexity of this project lies in the vertical superposition of these structural elements, shifting the three typologies independently.

Beyond the creation a new retail shops,, the perception of centrality is also reinforced by the creation of numerous entries, gateways, lines of sight, and alleys that open the block to passers-by. These anchor the project in its context. The townhouses have separate entries from the sidewalk. Their copper, zinc, and tile facades complete the scenography.

The quality of the housing plays a central role in this new story: the apartments open on two opposite sides and meet the highest standards of energy efficiency.