Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: ARTEC Architekten

地点:奥地利维也纳,东京路

总建筑师:Bettina Götz, Richard Manahl

项目年份:2010

项目面积:48,881 sqm

摄影:Courtesy of ARTEC Architekten

这些排屋在重新设计之后,外观类似于格林童话《不莱梅小镇的音乐家》(其主要人物是一头驴、一只狗、一只猫和一只公鸡)中的场景,将不同类型的公寓叠加在一起。

普通的郊区住宅类型与附带的室外空间组成一个整体,一个一个叠加,形成了高密度的城市建筑:在构造的最底部,每个单元都拥有开放的楼层平面布局,前头是花园,后面是走廊;第二层的公寓套房面对着中央的庭院,楼上为带露台的双层排屋,而最顶部是花园洋房,被各个庭院分隔开。

沿街而建的一座翼楼由卡萨布兰卡典型的“高跷”式结构构成,在维也纳的东京路上拔地而起。一种简单的带状元素(绰号“蜘蛛”)在立面上为公寓创造了标志,为这座坚实的体量带来了一种面向公共区域以及各个临街住宅单元最外侧的外观特色。

在东侧,一个绿色空间由南贯通至北,其两侧是堆叠结构,结构体中各自的循环通道使Laubengang(阳台式人行道,在欧洲中部有着悠久的传统)呈现出全新的面貌。在南北两侧,沿着地块界线而建的翼楼封闭了中间的庭院,这两座翼楼只有两层楼高。这种设计方式使建筑物及其相邻建筑的采光与视野尽量免受影响,而且临街一侧的私密感与清晰度仍然完好无损。综合建筑中央的植被通过一楼的开放区域与街景产生联系。

雕塑般的建筑体量相互连接,为公寓提供了与户外更明显的联系。每间公寓都有自己的相连的户外空间——它们中的大多数也可以作为紧凑的花园。所有的公寓都空气流通,厨房和浴室都能接收日光,也有自然通风

此外,居民还可以到达沿街而建的翼楼屋顶绿色露台,这里有游泳池和阳光甲板,露台上的操场位于“中层”,而地面庭院也是一个休闲区和操场。

车库的采光天窗同时也是庭院中的坐椅与照明装置。建筑的外部特征就是中庭及其植被,以及露台。与街道的衔接紧密,为居民与路人都营造了一种开放的氛围,并确保有足够的表面积用于未来可能的改造建设。

原文:

Architects: ARTEC Architekten

Location: Terrace House Tokiostrasse, Vienna, Austria

Architect In Charge: Bettina Götz, Richard Manahl

Project Year: 2010

Project Area: 48,881 sqm

Photographs: Courtesy of ARTEC Architekten

Analogous to the Grimm Brothers’ fairy tale The Town Musicians of Bremen (whose main characters are a donkey, a dog, a cat, and a rooster), this reinterpretation of terrace houses involves stacking different apartment types atop one another.

Dwelling types normally considered suburban, with the accompanying outdoor spaces, are stacked atop one another to achieve an urban bundle with high density: On the very bottom of the stack, the units each have an open floor plan with a gallery at the back and a garden in front; on the next level, maisonettes face on to an atrium courtyard; next there are 2-story row houses with terraces; and at the top allotment-garden “houses” are separated by courtyards.

Along the street, a wing made up of the Casablanca type on “stilts” is superimposed upon the physical site on Tokiostrasse. A simple, ribbon-like element marking the apartments in the facade (nicknamed “the spider”) provides the rigid massing with a physiognomy facing the public realm as well as an outermost boundary of the respective dwelling-units toward the street.

To the east, a green space running from north to south is flanked by the stacked structures, whose respective circulation is a new take on the Laubengang (a veranda-like walkway with a long tradition in Central Europe). To the south and north, the wings running along the property lines and enclosing the courtyard are only two stories high. In this manner, with respect to both the new structure and its neighbors, the sunlight and the view are only minimally infringed upon, and the sense of privacy and articulation toward the street remains intact. The vegetation at the center of the complex is linked to the streetscape via the open ground floor zone.

The sculptural building massing is articulated to provide the apartments with a pronounced relationship to the outdoors. Every apartment has its own adjoining outdoor space – the majority of them potentially compact gardens. All apartments are cross-ventilated; the kitchens and bathrooms receive daylight and have natural ventilation.

In addition, the residents have access to the roof surface atop the wing running along the street, with its green terrace, swimming pool and sun deck; the playgrounds on terraces are situated at “mid-level”, and the ground-level courtyard is a recreational area and playground, as well.

The garage’s skylights also double as seating and illuminaires in the courtyard. The building’s exterior is characterized by the atrium and its vegetation, as well as by the terraces; the high degree of permeability at street level translates into an open atmosphere for residents and passers-by, and ensures that sufficient surface area will be available for possible future adaptations.