Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: Bailo Rull ADD+ – Manuel Bailo Esteve, Rosa Rull Bertran

地点:西班牙圣欧亨尼娅-德贝尔加

项目面积:2700平方米

合作者:A.Brito, A. Estevez , N. Font, M. Girbau, M. Hita, P. Jenni, A. Marin, A. Mañosa, J. Maroto, J. Pala, A. Rovira, M. Rull, J. Jimenez, Ll. A. Casanovas

摄影:Courtesy Bailo Rullo ADD+

圣欧亨尼娅-德贝尔加的项目开始于一个很简单的问题:如何设计一个朝向不太好的社会住房项目?

项目位于城市最边缘的一个街区中,可以俯瞰西面规划的农村绿地。总体规划定义了一个进深14米、长60米的线性体量。两个巨大的主立面的光照条件和视野条件差异非常大。

沿街立面朝西,能俯瞰绿地和景观;背立面朝东,几乎只能看到斜坡上的一座新建筑,这座建筑阻挡了来自东面的阳光照射到背立面。

该项目巧妙利用了西立面朝向差但景观视野绝佳这两个矛盾的条件。为了保证所有的公寓都能直接欣赏到西面的景观,建筑师提出了BRISSE-SOLEIL HANDRAIL方法——设置一种构件,不但能阻挡西晒,同时又定义了一个能让人们欣赏农村风景的空间。

BRISSE-SOLEIL HANDRAIL由两米宽的构件构成,设在阳台上距离公寓室内地面往下一步的地方。该构件有助于定义一个门廊、保护所有的立面窗户免受垂直的夏日阳光的直接照射,同时还允许冬季的阳光进入每一套公寓室内。门廊为每套公寓提供了一个室外空间,人们可以在这里开展不同的活动。

BRISSE-SOLEIL HANDRAIL由穿孔铝板制成,可以透过它看到美丽的景观。

BRISSE-SOLEIL HANDRAIL直接设置在18套70平方米公寓紧凑的体量上。露台和公寓之间的距离可以让公寓内的人们毫无阻碍地欣赏到西面的景观。

原文:

Architects: Bailo Rull ADD+ – Manuel Bailo Esteve, Rosa Rull Bertran

Location: Santa Eugenia de Berga, Spain

Project Area: 2,700 sqm

Collaborators: A.Brito, A. Estevez , N. Font, M. Girbau, M. Hita, P. Jenni, A. Marin, A. Mañosa, J. Maroto, J. Pala, A. Rovira, M. Rull, J. Jimenez, Ll. A. Casanovas

Photographs: Courtesy Bailo Rullo ADD+

Our project in Santa Eugenia de Berga starts with a very simple question: how can we design a Social Housing project with a misguided solar orientation?

The project is located on the edge in the city at the last block overlooking to the west planned green areas of the countryside. The Master Plan defines a linear volume of 14m depth and 60m length. The two large main facades has a very different and unbalanced solar and views conditions.

The street facade, facing West, is overlooking the green areas and landscape; The rear facade, facing east, is focused on a new building located on a slope, which prevents the sun from East to reach the facade.

The project plays with this contradictory condition of having on the West façade the worst solar orientation and the best views to the landscape. Ensuring that all the apartments have a direct relationship with the landscape facing west we propose a BRISSE-SOLEIL HANDRAIL. A piece which works as protector of the West sun and also defines a place where you can enjoy the countryside views.

The BRISSE-SOLEIL HANDRAIL designed is made by pieces of 2 m wide, located in a balcony one step below the interior level pavement of the apartments. This piece helps to define a porch, protecting all façade windows from the vertical summer sun but allowing winter West sun get inside the interior of every apartment. The porch provides to all the flats an outer space area where you can develop different activities

The BRISSE-SOLEIL HANDRAIL is made by aluminum perforated panels permeable to the landscape.

This BRISSE-SOLEIL HANDRAIL is placed literally attached to a compact volume of 18 apartments 70 square meters. The step between the terrace and the flats allows from the inside of the apartments to see the West landscape without visual obstruction.