Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Chin Architects

地点:台湾省台北市内湖区

设计团队:I-Ju Chin, Hung-I Lin, Hung-Nan Chu, Mu-Chen Chan, Shen-Hung Chiang, Wei-Shian Chen, Wan-Ju Chang

建筑承包商:Bionic Group

客户:Bionic Group

项目面积:2,278.28 sqm

项目年份:2010

摄影:Jeffrey Cheng

里兹广场复式别墅采用了新的设计形式,同时保留了城市空间与私人住宅的品质,另外还为城市提供了一个令人愉悦的环境。该项目将两个单元组成的更加私密的区域设置在二层和三层,以避免来自邻居的不必要的打扰。一层被有意抬高,重新界定了城市公共空间与私人空间的边界,同时还能在视觉上将低层单元的花园与公园联系起来。上层单元的公共区域设置在四层,这里层高6米,可以欣赏到周围美丽的山地景色。这样的布局还能将上层单元的公共区域集中设置在一起,让生活更加便利。

建筑采用了谦逊却有力的表现形式,与对面的开放公园相呼应,希望其精致且丰富的形式能使建筑更具场所感,为人们带来宁静的生活方式。覆盖突出竖向线条石板的墙体明确界定了起居空间的位置,遮阳百叶、幕墙和大尺度阳台及露台清晰地标示出公共区域与私人区域。最后同样重要的是,微妙的屋顶结构使自然光线与阴影在屋顶花园中产生不同的魔幻般的氛围,使这一空间更加贴近生活。

原文:

Architects: Chin Architects

Location: Neihu District, Taipei City, Taiwan

Design Team: I-Ju Chin, Hung-I Lin, Hung-Nan Chu, Mu-Chen Chan, Shen-Hung Chiang, Wei-Shian Chen, Wan-Ju Chang

Building Contractor: Bionic Group

Clients: Bionic Group

Area: 2,278.28 sqm

Year: 2010

Photographs: Jeffrey Cheng

The Ritz Plaza seeks a new suggestion for up/down duplex townhouses that preserves quality of both urban spaces and private dwelling, while giving back the city a pleasant environment. The project groups the more intimate areas of two up/down units on to the second and third floors in order to avoid unwanted disturbances from the neighbors. The ground floor is purposefully raised to redefine the urban public-private edge, and at the same time to visually connect the garden of the lower unit with the parks. The upper unit’s public areas are arranged on the fourth floor which enjoys a splendid 6 meter floor-height that invites the surrounding beautiful mountainous scenery into the building. This arrangement also connects all the public areas of upper units together and provides a fluent life.

The architectural expression takes on a humble yet vigorous gesture to respond to the opposite open parks, hoping its refined yet rich form will generate a sense of place, and suggest a serene life style. The prominent vertical stone cladding walls define the living domain; the sun-screen louvers, curtain wall volumes, and large scale balconies and terraces clearly express the public and private realms. Last but not least, the delicate roof structures allow natural light and shadow to produce different magical ambiance in the roof garden, bringing the space closer to life.