Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师: ARK-house Architects

地点:芬兰赫尔辛基

设计团队:Pentti Kareoja, Harri Ahonen, Heljä Herranen

客户端:NCC

项目面积:5,800 sqm

项目年份:2012

摄影: Tiia Ettala

本案建筑场地位于芬兰赫尔辛基最东部的郊区Vuosaari。场地的特点是有一条新建的人工运河和一个圆形的水池,水池位于场地末端,成为该地区建筑结构中的新焦点。建筑场地处在建成环境的边缘,另一侧面对着几乎没有遭到任何破坏的、以深色冷杉林为主的景观处女地。

该项目由中等规模的出租房组成,这些单元能欣赏到运河沿线和树林的美景。建筑有一部分是阶梯式的,以此来创造明亮的环境氛围,丰富住房类型。室外阳台在整座建筑中发挥着重要的作用。有些公寓有两个阳台,可以看到不同的方向,有不同的采光条件。北立面上最大的特点是悬挑阳台和入口区像国际象棋一样的设计。

建筑师将四个不同的阳台组合到一个巨大的构件里,创造了巧妙的视觉效果,目的是模糊建筑的规模。每个构件都涂有鲜艳的颜色,特点鲜明。这些盒式构件内部的颜色各异,从鲜艳的红色和紫色到更加柔和的绿色。入口区及其雨篷模仿阳台构件设计,也是国际象棋式设计的一部分。立面的其余部分处理手法冷静,涂抹了白色的抹灰并开有设计严谨的窗洞。内侧立面使用了不同的白色和波纹铝板,能使更多的光线照射进室内。

原文:

Architects: ARK-house Architects

Location: Helsinki, Finland

Design Team: Pentti Kareoja, Harri Ahonen, Heljä Herranen

Client: NCC

Area: 5,800 sqm

Year: 2012

Photographs: Tiia Ettala

The building site is located in Vuosaari, the most eastern suburb of Helsinki in Finland. The site is characterized by the new artificial canal and its circular pool, which creates the ending and the new focus for the architectural composition of the area. The building site is located on the edge of the built environment, from the other side it faces the almost untouched virgin landscape dominated by dark fir forest.

The program consists of modest sized rental housing units enjoying long vistas along the canal and towards the forest. In section the building is terraced in order to create light atmosphere and to enrich the housing typology. The outdoor balconies are playing an important role in the whole. Some of the flats are occupying two balconies looking into different directions and lighting conditions. On the Northern façade the most characterizing feature is the chess-like composition by cantilevered balconies and the entrance areas.

The visual trick in order to obscure the scale has been created by composing four different balconies into one huge unit. Each of these elements has been treated with vibrant colours giving different identity for each of them. Inside the boxes the colours range from strong reds and purples into more diffused greens. The entrance areas with their canopies mimic the balcony elements completing the chess-like composition. Rest of the façade has been treated calmly by white plastering and quite rigid window openings. The inner elevation maximizes the light by using different whites and corrugated aluminium panels.