Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Block Architectes

地点:法国圣埃尔布兰

承包商:Guinée*Potin Architectes

工程师:Cetrac

项目面积:6740.0 sqm

项目年份:2013

摄影:Nicolas Pineau, Stéphane Chalmeau

来自建筑师的描述。设计任务书要求建造89套社会住房,51套用于出租,38套用于出售。项目基地位于大南特一个被称为La Pelousière的重要开发区内。项目旨在为居民提供集高密度、多功能和舒适于一体的住房。

景观改造:该项目被置于周围的环境中,并与环境产生互动。建筑与景观序列中的公共空间与私密空间形成了梯度:入口坡道,公共空间,公共或建筑地下停车场,人行道,大堂,住房和凉廊。

总体的建筑形状来源于一种农业建筑——形成景观的谷仓,这类建筑在项目所在地区有着悠久的历史。项目试图通过使用工业覆层材料来体现这种棚屋的重要性。这种简单而有效的形状也虚构了一座大型的“乡间别墅” 。

室内的设计参考了附近的郊区环境,借用了花园的木栅栏和温室设计。该项目就是复制、粘贴的过程,提醒大家个体的存在,在一座试图摆脱传统表现方法的集合住宅中表现住宅与个人的尺度。

这三座建筑被“放置”在一个架高的混凝土基座上。建筑之间的空间或是开放空间用于停放车辆,或是两侧斜坡种植花草并与中央广场相连,它们都与建筑融为一体。

整个项目以建筑的规模对邻里环境进行了重新诠释。

原文:

Architects: Block Architectes

Location: Saint-Herblain, France

Co Contractors: Guinée*Potin Architectes

Engineering: Cetrac

Area: 6740.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Nicolas Pineau, Stéphane Chalmeau

From the architect. The brief stands for 89 socials housings, 51 in rental and 38 in accession. The site is in an important developpement area of the Great Nantes called la Pelousière. The project tries to combine density, mixed-use and comfort for the inhabitants.

A reinvented landscape : The project is inserted and interacting with its context. A gradation between public and private has been organized through built and landscaped sequences : access ramp, public space, parking on the public space or underneath the buildings, pedestrian path, halls, housings and loggias.

The general built shape comes from an agricultural typology, that existed in the site history, a barn at the scale of the landscape. The project searches to catch this materiality of the shed, through the use of an industrial cladding material. This simple and efficient shape also drives the fiction of a large "country house".

Then, a domestic scale is taken from the close by suburban context and integrated by the addition of wood fences and greenhouses borrowed from the garden. This sample, as a copy / paste process, reminds to the collective the sums of individuals, and shows the residential and individual dimension in a collective building that tries to escape from its usual expression.

The three buildings are "placed" on a concrete base, raised from the floor. The space in between is either open, where the parking is, or flanked by vegetated slopes in a continuity of the central plaza, integrating the buildings.

The whole project is a reinterpreted sample of the neighborhood environment, put at the scale of building.