Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:都市实践

地点:中国深圳,南山区蛇口岩山路

项目总设计师,设计指导:Meng Yan, Zhu Jialin

建筑设计:Zheng Ying, Huang Zhiyi, Yao Xiaowei, Zuo Lei, Liu Xiaoqiang, Yie Peijun, Li Da, Shen Yandan, Ji Yuyu, Zhang Zhen, Liu Liu, Liu Zirong, Xia Miao, Yuan Yi, Guo Donghai

景观设计:Xing Guo, Wei Zhijiao, Ding Yu, Cedric Yu, Li Jing, Huang Yihong, Liao Zhixiong

客户:China Merchants Real Estate Co. Ltd.

竣工时间:2011

占地面积:13,198 sqm

建筑面积:21,540 sqm

摄影:Wu Qiwei

在中国,当代的住宅设计通常会遵循先入为主的房地产法则,从而规避市场中存在的风险。因此在这种以市场为导向的现实情况中,建筑师很难有机会和空间来开发新的住宅类型。

该项目坐落在深圳蛇口的半山腰处,建设场地的总面积约为13200平方米,住宅公寓和酒店客房的建成面积为25100平方米。建筑师设计该项目的目的是挑战中国传统的房地产开发项目,因为传统的建筑设计注重的仅仅是如何有效地利用项目,而并不是深入剖析建筑设计的空间品质。

该项目与传统项目形成了鲜明的对比,它的关键理念则更加注重如何使建筑与现有的地理条件完美融合,如何在营造现代生活空间方面让人回忆起中国传统园林的经验,从而可以在传统的中国建筑里重新诠释人们对日常生活的体会以及空间架构的含义。因此,无论是长期居住于此的客人还是匆匆停留的过客,美伦服务公寓都为他们营造了一个特殊的生活环境。该设计方案为住宅开发的典型模式提供了新的选择。此外,该项目还带来了相当可观的收益,同时也增加了当地民众的就业机会。

该项目还将一些景观设计的基本哲学理念运用其中,强调了“山外有山,园内有园”的设计经验。中国传统哲学通过运用山/水、花园/树木之间的隐喻关系和辩证关系,来设想人与自然和谐共处的理想状态。建筑师将这些理念深谙于心并融会贯通,创造出了一种全新的生活方式,将传统的住宅与景观理论和现代的生活方式完美地结合在一起。同时内部空间的架构也经过了精心的设计:当人们沿着小路在建筑内部漫步时,会形成一种流线型连续不断的体验。强调时间观念,这也是在试图模仿中国传统村落和景观中营造的空间体验节奏。

该项目位于南山的山脚下,建造地点是台阶式的并且呈倾斜状态。综合建筑从矩形区域内的景观之中缓缓地探身而出,与周围的地理环境交相呼应。建筑师设计的池塘和庭院是为居民准备的,也唤起了人们对人造自然体验的回忆。公寓的景观一直延伸到一些较小的院落里,那里栽满了翠竹、松树和梅花。在建筑物的中心部分,一条装饰朴素的通道浮在水面之上,作为纽带将互相连通的花园连接起来。

原文:

Architects: Urbanus

Location: Yanshan Road, Shekou, Nanshan District, Shenzhen, China

Project Designers, Design Director: Meng Yan, Zhu Jialin

Architecture Design: Zheng Ying, Huang Zhiyi, Yao Xiaowei, Zuo Lei, Liu Xiaoqiang, Yie Peijun, Li Da, Shen Yandan, Ji Yuyu, Zhang Zhen, Liu Liu, Liu Zirong, Xia Miao, Yuan Yi, Guo Donghai

Landscape Design: Xing Guo, Wei Zhijiao, Ding Yu, Cedric Yu, Li Jing, Huang Yihong, Liao Zhixiong

Client: China Merchants Real Estate Co. Ltd.

Completion: 2011

Site Area: 13,198 sqm

Floor Area: 21,540 sqm

Photographs: Wu Qiwei

Contemporary housing design in China usually follows a preoccupied real estate formula to limit risk in the market. As a result, it is hard to find opportunities and space for architects to develop new housing typologies in such market-oriented reality.

Located on a hillside at Shekou district in Shenzhen, the total area of the project site is roughly 13,200 square meters, with 25,100 square meters of built area for residential apartments and hotel rooms. The intention of this project is to question the conventional real estate developments in China, for which only design is only about how to economize the project instead of in-depth architectural design of spatial quality.

Contrasting to that, the key concept of this project focuses on how to contextualize architecture with the existing geographical condition and to recall the experience of traditional Chinese gardens in the making of modern living space, thus to reinterpret the everyday life experience and spatial organization from traditional China. As a result, the Maillen Hotel & Apartment becomes an special living environment for both short and long term tenants. The proposal offers an alternative to the typical models of housing development. In addition, it allows sufficient profits and increases local job opportunities.

The project remembers some fundamental philosophical ideas of landscape by emphasizing the experience of ‘hills outside hills, and gardens inside gardens.’ Chinese traditional philosophy usually imagines the idealism between man and nature by using the metaphorical and dialectic relationship of hill/water and garden/trees. With these concepts in mind, designers would like to create a novel life style, which integrates traditional dwelling and landscape theory and contemporary lifestyle. The internal spatial organization is well designed: a linear and continuous experience is engendered when one is walking inside the complex following the pathways. The emphasis of the idea of time is an attempt to mimic the rhythm of the spatial experience of traditional villages and landscapes in China.

Located on the foot of the hill, called ‘Nan Shan’, the site is a terraced and sloped one. The building complex gently grows from the landscape in rectangular geometry, to respond to the geography. Ponds and courtyards are offered to the residents to recall the experience of the nature in the manmade. Views from the units extend to smaller courtyards, where bamboo, pine, and plum blossom can be found. In the center of the complex, a modest walkway forms floating on the water, bridging the interconnected gardens.