Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Aguinaga y Asociados Arquitectos - Eugenio Aguinaga, Jose María Jiménez Urrutia, Ignacio López Fernández

地点:西班牙马德里Bulevar de la Naturaleza nº 1ªA a 1N (garaje nº 3), Parcela 1.34, Ensanche de Vallecas

面积:5,568.68 sqm.

业主:Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid (EMV)

工料测量师:Manuel López Lara

竣工时间:2008

摄影:José Latova

本案四座线性住宅楼围绕场地外围设置,进深11.40米,这样的设置方式可以使所有的住户获得穿堂式通风、最大面积的内部花园天井以及最好的阳光。四座住宅楼通过壁柱在转角处相连,较低的住宅楼偏移设置,使立面具有连续性并形成了整个楼体。建筑师沿立面方向选择了5.40米的模数网格,在建筑进深方向选择了5.34米和5.45米的模数网格。

四座住宅楼有着形状完全相同的交通核心筒和入口大厅,每座楼都是一梯两户,总尺寸为16.20米×11.40米,与普通社会住房项目的建筑面积非常相近。因此共有14个入口大厅,8个通往三室住宅,6个通往两室和四室住宅。

本案所采用的解决方案产生了多种朝向,同时在内部天井中形成了美观可控的花园景色。出于私密性和安全的考虑,一层没有设置住宅。因此一层是一个开放的空间,只有非常小的入口大厅、建筑杂物间以及四个商业区域。一层的这种开放性还有利于开放区域之间的交流。通往入口大厅的通道因为安全和美观的原因被设置在了四座住宅楼的外侧,每座一个入口,这些入口同时还通过入口大厅通往内部天井。

住宅内部有两个朝向,卧室设置在建筑的内侧,通过走廊、浴室和壁橱与入口和起居室分隔开。从起居室和厨房可以看到街道,通过一个大厅进入,大厅通往卧室。厨房与交通核心筒相邻,外侧立面上还设有一个阳台。

立面上设置了大型落地窗,外墙构件上涂抹了一层不同颜色的灰泥,形成了美观的图案,暗示着某种结构,十分像保罗?克利的画作。

原文:

Architects: Aguinaga y Asociados Arquitectos - Eugenio Aguinaga, Jose María Jiménez Urrutia, Ignacio López Fernández

Location: Bulevar de la Naturaleza nº 1ªA a 1N (garaje nº 3), Parcela 1.34, Ensanche de Vallecas, Madrid, Spain

Area: 5,568.68 sqm.

Client: Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid (EMV)

Quantity Surveyor: Manuel López Lara

Completion: 2008

Photographs: José Latova

Four linear blocks were arranged on the outer perimeter of the site with a built depth of 11.40 m, to obtain cross-ventilation in all the dwellings and to achieve the largest possible surface area in the interior patio for gardens as well as the best sunlight and ventilation in the dwellings. The four blocks are joined at the corners by lateral pillasters and the lower height blocks are offset from them, thus giving continuity to the façades and forming the block. A modular grid of 5.40 m was chosen in the direction of the façade and a grid of 5.35m/5.45 m in the direction of the built depth.

The fours sides of the block were divided into identical shaped communication cores and entrance halls, all with access to two dwellings per floor and total dimensions of 16.20 m x 11.40 m, which agrees closely with the floor areas for dwellings set out in social housing programs in general. There are thus 14 entrance halls, 8 for 3-bedroom dwellings and 6 entrance halls for 2- and 4-bedroom dwellings.

This solution also allows for a variety of orientations, while creating through the interior patio a more esthetically controlled and gardened scenery within. Ground floor dwellings were avoided for reasons of privacy and security. The ground floor is therefore an open space with only a minimum of entrance halls, the building utility rooms and 4 commercial premises. This openness of the ground floor also contributes to communication between the open areas. Access to all the entrance halls for security and aesthetic reasons is through four perimetral entrances, one on each side of the block, which give onto the patio from which each entrance hall is accessed.

The interior of the dwelling is distributed in a double orientation, with the bedrooms on the inside of the building and screened off from the entrance and the living room by the hallways, bathrooms and closets. The living room and kitchen look onto the street and are accessed through a hall from which the bedrooms are also accessed. The kitchen is next to the communications core and has a balcony on the facade.

The facades are resolved with large floor-to-ceiling windows and single-layer mortar in a pattern of different colors on the exterior wall elements suggesting a sort of fabric with an aesthetics reminiscent of a Paul Klee painting.