Arch Go! 建筑实例 建筑图片 建筑文章翻译

建筑师:Batlle & Roig Architects Enric Batlle, Joan Roig

地点:西班牙Montgat

合作者:Francesc Puig, architect, Cristina Castellví, Eva Polio, architects, Oriol Marín, technical architect, STATIC, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, Lurdes Romeo, Anna Bernadet, installations

设计时间:2006

施工时间:2009

客户:Impsol

承包方:Rubau Sa

面积:13,954 sqm

摄影:José Hevia

西班牙Montgat的Turo Del Sastre城市规划预示着新项目将由一组狭长的住宅楼组成,而且具有令人印象深刻的平行式平面布局。这些房子与海岸线垂直,位于半山腰,最长的两侧立面面向东西方向。我们设计并建造的建筑位于建筑地块的边缘,与其他位于地块边缘的建筑相似,也受到了阶梯状建筑体量的限制,这都是根据设计大纲要求而完成的。

建筑的朝向和体量决定了住宅及其组团的类型。我们在每个平台都设计了四户住所,两个向东,两个向西,主要生活空间(起居室、餐厅和卧室)均沿着立面排列,而设备空间(厨房、煤气水电和浴室)都平行排列,可俯瞰沿着建筑延伸的庭院。

这种平面布局确保了每户都能拥有充足的采光和穿堂风,所有设备空间都能得到自然通风,还能用来优化通信轴,避免浪费空间,将所有服务与疏散设施都放在中央的庭院中,这样可便于施工,以及未来对设施进行检修。街道坡度比较陡,可以分层设置停车场,入口交错布置,可避免影响位于底层的住宅。

本项目为了适应地形以及遵从设计规范,将建筑设计成了台阶的形式,不过却并未分散整个体量。建筑檐口设计的灵活性创造出连续的体量,将台阶与项目的总体形式结合到一起。由此产生的参差不齐的轮廓也让屋顶的太阳能电池板更有效地采集太阳能。

对整体建筑进行统一设计也决定了立面的设计,以及对材料的选择。我们选择了米色砌砖,与屋顶被的颜色保持一致,以此来突出棱角分明的体量,而与地面接触的部分采用了黑釉砖。由于建筑物东西取向,而场地是个比较陡的面南坡道,俯瞰着大海,所以设计了特别突出的阳台,为人们带来优美的海岸风光。再将这些特色重复排列,或者随机分布,最终形成了整个项目的外观。

原文:

Architects: Batlle & Roig Architects  – Enric Batlle, Joan Roig

Location: Montgat, Spain

Collaborators: Francesc Puig, architect, Cristina Castellví, Eva Polio, architects, Oriol Marín, technical architect, STATIC, Gerardo Rodríguez, engineer, structure, Lurdes Romeo, Anna Bernadet, installations

Design date: 2006

Construction date: 2009

Client: Impsol

Contractor: Rubau Sa

Area: 13,954 sqm

Photographs: José Hevia

Urban planning for Turó del Sastre in Montgat foresaw the construction of a new complex comprising a system of long linear blocks with a noticeably parallel layout. The blocks are laid out perpendicular to the coast and the mountainside on which they are built, with their longest façades facing east and west. The building we designed and built is located on one edge of the site and, like the others, was governed by the terraced volume established by regulations for the building outline.

The orientation and built volume of the block determined the typology of both the dwellings and their grouping. We designed a layout of four dwellings per landing, two facing east and two west, with their main spaces (living/dining rooms and bedrooms) lined along the façade, and the service spaces (kitchen, utilities and bathroom) arranged parallel overlooking a courtyard that runs the length of the building.

This layout ensures sunlighting for the dwellings, natural aeration of all the service spaces and efficient cross ventilation. It also served to optimize the communication shafts, free up volume and house all the service and evacuation installations in the central courtyard, which ensured ease of construction and future inspection and repair. The steep slope of the street made it possible to organize car parking on separate floors, with entrances that are staggered so as not to affect the dwellings on the ground floor.

The necessary terracing of the block to adapt to the topography and comply with planning regulations was addressed without fragmenting the volume. Flexibility in the building’s cornice produced a continuous built volume, incorporating the terracing into the project’s general form. The resulting jagged outline also provided a more efficient support for the solar collection panels situated on the roof.

The decision to unify the overall volume was determinant in the design of the façades and the choice of materials with which they were built. We chose beige brick, in keeping with the colour of the roof slab, to highlight the silhouetted volume, and the point where the building meets the site is marked by black glazed brick. The characteristic east-west orientation and the plot’s steep south-facing slope, overlooking the sea, suggested the design of a particularly prominent balcony that offers occupants good views of the coast. Its repetition and random distribution ultimately define the image of the whole.